Iskolánk, a szarvasi GYSZC Székely Mihály Szakképző Iskolája és Kollégiuma diákjaiként idén ismét lehetőségünk volt jelentkezni az Erasmus+ által támogatott 4 hetes szakmai gyakorlatra Portugáliába. Összesen 16 (4 szakmacsoportból) főből álló csapat gyűlt össze az útra: 4 informatikus, 6 ügyviteles, 2 kereskedő és 4 faiparban tanuló diák.

Az utazást megelőzően felkészítő órák vártak ránk, melyek magukba foglalták a lelki felkészítést, a környezetvédelemmel kapcsolatos ismeretek elsajátítását, a szakmai felkészítést és a nyelvtudásunk fejlesztését.

Március 5-én, hajlani fél 3-kor már türelmetlenül gyülekeztünk az iskola előtt, a minket Budapestre szállító buszra. Bár a családtól való búcsúzkodás mindenki számára nehéznek bizonyult, mégis – mivel a csoport szinte egyik tagjának sem adatott meg, hogy külföldre utazzon – izgatottan vártuk az előttünk álló utat.

5 órakor már megérkeztünk a Liszt Ferenc repülőtérre, ahol probléma nélkül szálltunk fel a gépre. A repülés egyszerre volt csodálatos, elképesztő és félelmetes, az ablakból hihetetlen látvány tárult elénk.

A 3 és fél órás út után Portó repülőterén már vártak minket, hogy egyenesen az „új otthonunkba” utazhassunk, Barcelosba. A szállásunk gyönyörű volt: a többszintes házban négyszemélyes szobákba fészkeltük be magunkat.

Ott tartózkodásunk ideje alatt rengeteg új élménnyel gazdagodtunk, egy addig ismeretlen helyzetben is kipróbálhattuk magunkat a gyakorlati helyeinken. A munkahelyeken rendkívül türelmes, kedves és segítőkész embereket ismerhettünk meg. Nagy hasznát vettük az iskolában szerzett tudásnak mind a szakma, mind a nyelvtudás terén.

A felfedezett kultúrában sok érdekességet tapasztaltunk. A legszembetűnőbb a folyamatos kacsintás áradat volt, mellyel sokáig senki nem tudott mit kezdeni - hiszen ez náluk csupán a baráti szimpátia kifejezésének eszköze. A kirándulások alkalmával megismerhettük a „kakasimádat” okát, láthattuk a gyönyörű Portó, Ponte de Lima, Lisszabon, Braga városát, és átsétálhattunk Spanyolországba is. Talán a legelragadóbb élmény az óceán látványa volt: a beláthatatlan, végtelennek tűnő víztömeg, a hullámok hangja.

A négy hét hamar eltelt, vegyes érzelmekkel távoztunk Portugáliából: boldogak voltunk, hogy ismét láthatjuk szeretteinket, azonban még szívesen elidőztünk volna ebben a csodálatos országban. Nagyon hálásak vagyunk Kohut Andrásné igazgató asszonynak, tanárainknak – Balczó Judit, Kugyela Tímea tanárnőknek, valamint felkészítő tanárainknak - ezért a hatalmas élményért, mely még mindig felfoghatatlan a számunkra.

a programban részt vevő diákok